Ολιγοδοντία


Η συγγενής έλλειψη δοντιών, δηλαδή η ολιγοδοντία είναι η πιο συχνή αναπτυξιακή διαταραχή της μόνιμης οδοντοφυΐας. Τα δόντια με τα μεγαλύτερα ποσοστά συγγενούς ελλείψεως είναι οι φρονιμίτες, αυτά που βρίσκονται στα πλάγια του στόματος και τα δόντια δεξιά και αριστερά από τα κεντρικά δόντια της άνω γνάθου. Μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή πανοραμική ακτινογραφία.


Η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες: γονίδια και περιβαλλοντικούς παράγοντες: διαταραχές διατροφής κατά την κύηση ή την βρεφική ηλικία, καθώς και το κάπνισμα της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Θεραπεία


Η ολιγοδοντία – καθώς και αυτή η ενοχλητική αισθητική διαταραχή αντιμετωπίζεται θεραπευτικά εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των νεογιλών δοντιών από τα μόνιμα, κάτι που συμβαίνει στην ηλικία 12 ως 14 ετών. Αρχικά ακολουθείται ορθοδοντική θεραπεία ώστε να ισιώσουν τα δόντια και να μικρύνει το κενό ανάμεσά τους ή για να δημιουργηθεί χώρος για να τοποθετηθεί μια οδοντική γέφυρα ή εμφύτευμα. Αφού μικρύνει το κενό ανάμεσα στα δόντια μπορεί να ακολουθήσει προσθετική παρέμβαση με ρητίνες ή όψεις πορσελάνης ώστε να καλυφθούν πλήρως τα κενά.


Με τη μεγάλη εξέλιξη της ορθοδοντικής και των νέων τεχνολογιών, μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε το υγιές χαμόγελο που επιθυμείτε.


Επισκεφτείτε σήμερα τον οδοντίατρό σας.


Κείμενα - Άρθρα
Ακολουθήστε μας
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square