Χειρουργική στόματος

Η χειρουργική στόματος αποτελεί κατά κύριο λόγο μέρος της ορθοδοντικής θεραπείας. Σαν θεραπεία ή λύση προτείνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

• Εξαγωγές δοντιών
• Χειρουργικές εξαγωγές έγκλειστων, ημιέγκλειστων και έκτοπων δοντιών
• Χειρουργική αποκάλυψη μύλης έγκλειστου δοντιού για ορθοδοντική ανατολή
• Διάνοιξη και παροχέτευση αποστήματος ενδοστοματικά ή και εξωστοματικά
• Ακρορριζεκτομές με ανάστροφη έμφραξη
• Χειρουργική αφαίρεση κύστεων μαλακών ιστών
• Χειρουργική αφαίρεση κύστεων των γνάθων
• Σύγκλειση στοματοκολπικής επικοινωνίας
• Χειρουργική ιγμορείου
• Προπροσθετική οστεοπλαστική διευθέτηση οστού και μαλακών ιστών
• Βιοψίες μαλακών μορίων στόματος, γλώσσας και ενδοοστικών αλλοιώσεων
• Αφαίρεση επουλίδας, υπερπλασιών, καλόηθων νεοπλασιών
• Εκτομή χαλινού, προστομιοπλαστική
• Χειρουργική περιοδοντίου

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η πρώτη εντύπωση λένε είναι πολύ σημαντική στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Το χαμόγελο παίζει τον δικό του καθοριστικό ρόλο. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα δεδομένο.Επειδή Ένα ελκυστικό χαμόγελο προκαλεί πάντα τον θαυμασμό, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών χτυπάει την πόρτα του περιοδοντολόγου για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση βελτιώνοντας το χαμόγελό του.Η πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου αναφέρεται σε χειρουργικές τεχνικές που αποσκοπούν στην θεραπεία περιοδοντικών προβλημάτων που δημιουργούν αισθητική δυσαρμονία.Συχνότερα προβλήματα που δημιουργούν οι περιοδοντικοί ιστοί στο χαμόγελο μας είναι η υπέρμετρη έκθεση ή υφίζηση των ούλων.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΜΥΛΗΣ

Η αισθητική επιμήκυνση της μύλης του δοντιού είναι η χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται για να αποκαλύψει την επιφάνεια του δοντιού όταν αυτή καλύπτεται από πλεονάζων περιοδοντικό ιστό.

Χρησιμεύει στις περιπτώσεις που το χαμόγελο εκθέτει μια ευρεία ζώνη ούλων κάνοντας τα δόντια να δείχνουν μικρά. Αυτό είναι το λεγόμενο ουλικό χαμόγελο. Στις περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστεί το ουλικό χαμόγελο, κατασκευάζεται αρχικά ένας νάρθηκας που θα οριοθετήσει την νέα γραμμή των ούλων και λαμβάνονται ακτινογραφίες για να μελετηθεί το οστικό υπόβαθρο των δοντιών.

Με την μελέτη των στοιχείων που μας δίνουν οι ακτινογραφίες και ο νάρθηκας και σε συνδυασμό με τις απατήσεις του ασθενούς, καθορίζεται αν θα χρειαστεί να αφαιρεθεί οστό, ουλικός ιστός ή συνδυασμός των δύο.

Όταν η αφαίρεση του οστού κριθεί επιβεβλημένη, γίνεται κρημνός που θα αποκαλύψει το οστό, στη συνέχεια αφαιρείται και λειαίνεται το πλεονάζων οστό με ειδικές φρέζες και εργαλεία και συρράπτονται οι μαλακοί ιστοί στην προκαθορισμένη θέση τους. Τοποθετείται ειδική κονία πάνω από το χειρουργικό πεδίο για να βοηθήσει στην επούλωση των ιστών που αφαιρείται μαζί με τα ράμματα μετά από περίπου δύο βδομάδες.

Για μεγιστοποίηση του αισθητικού αποτελέσματος και εφόσον είναι αναγκαίο, μπορεί ο ασθενής να παραπεμφθεί σε έναν προσθετολόγο για κατασκευή όψεων πορσελάνης ή ολοκεραμικών στεφανών.

ΟΥΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - ΟΥΛΕΚΤΟΜΗ

Σε περιπτώσεις που ο ουλικός ιστός εμφανίζεται παχύς ή ανομοιογενής λόγω λήψης διαφόρων φαρμάκων, εγγενούς υπερπλασίας ή περιοδοντικών νοσημάτων (ελκονεκρωτική ουλίτιδα), είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε ουλοπλαστική ή ουλεκτομή για να δώσουμε το αρμονικό σχήμα στα ούλα.

Είναι μια πάρα πολύ απλή διαδικασία που δεν δημιουργεί καμία μετεγχειρητική ενόχληση και η επούλωση είναι πολύ γρήγορη. Γίνεται υπο την επίδραση της τοπικής αναισθησίας και χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία χειρός και φρέζες για να αφαιρέσουν και να τροποποιήσουν το σχήμα των ούλων.

ΚΑΛΥΨΗ ΡΙΖΩΝ

Όταν χαμογελάτε και νιώθετε ένα ή περισσότερα δόντια σας να φαίνονται μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα είναι γιατί έχουν υποχωρήσει τα ούλα και έχει αποκαλυφθεί η ρίζα του δοντιού.Η υποχώρηση των ούλων γύρω από την ρίζα του δοντιού λέγεται υφιζηση, και προκαλείται από κακό τρόπο βουρτσίσματος, τραυματογόνο έξη ή περιοδοντικό νόσημα.Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν τις υφιζήσεις των ούλων. Τα καλύτερα αποτελέσματα δείχνει να έχει η τεχνική κατά την οποία γίνεται λήψη μοσχεύματος συνδετικού ιστού από την υπερώα (ουρανίσκος) και τοποθέτησής του στην πάσχουσα περιοχή. Σε περιπτώσεις που θέλουμε να αποφύγουμε την λήψη μοσχεύματος από την υπερώα για να καλύψουμε μια υφιζηση υπάρχουν διάφορα βιουλικά που αντικαθιστούν το αυτογενές μόσχευμα και ο ασθενής αποφεύγει την ενόχληση από το τραύμα που δημιουργείται στην δότρια περιοχή.Ένα από τα πιο ευρέως δοκιμασμένα βιούλικα για κάλυψη ριζών και το οποίο χρησιμοποιεί η κλινική μας είναι το AlloDerm. Είναι μια ακύτταρη δερματική μήτρα αλλογενούς προέλευσης που έχει την ικανότητα να αιματώνεται άμεσα από την δέκτρια περιοχή και να διεγείρει την αναγέννηση ιστών.