Οδοντιατρική ακτινογραφίαΟι οδοντιατρικές ακτινογραφίες είναι ειδικές απεικονίσεις των δοντιών και των οστών των γνάθων. Επιτρέπουν στον οδοντίατρο να λάβει πληροφορίες για τυχόν προβλήματα που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα: τερηδόνα, περιοδοντίτιδα, έγκλειστα δόντια κ.ά. ώστε να διαγνωστούν έγκαιρα και να καθοριστεί η απαραίτητη θεραπεία.


Οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες είναι οι οπισθοφατνιακές, οι πανοραμικές, οι κεφαλομετρικές, οι αξονικές και οι ψηφιακές.

Οι οπισθοφατνιακές είναι ενδοστοματικές ακτινογραφίες οι οποίες παρέχουν υψηλής ευκρίνειας λεπτομέρειες για την κατάσταση των δοντιών και του οστού των γνάθων. Δίνει πληροφορίες για την ανατομία των ριζών των δοντιών, τις γέφυρες και τις στεφάνες), τις απονευρώσεις και την παρουσία τερηδόνας.

Οι πανοραμικές ακτινογραφίες απεικονίζουν τη συνολική κατάσταση του στόματος. Με αυτή την ακτινογραφία ο οδοντίατρος μελετά τα οστά των γνάθων, το σύνολο των δοντιών, την κροταφογναθική άρθρωση. Χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό θεραπειών εμφυτευμάτων και της ορθοδοντικής θεραπείας.

Οι κεφαλομετρικές ακτινογραφίες είναι ειδικές πλάγιες ακτινογραφίες της κεφαλής. Αποτελεί σημαντικό βοήθημα για τους ορθοδοντικούς και τους γναθοχειρουργούς.

Οι αξονικές ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται στη μελέτη και το σχεδιασμό θεραπειών που περιλαμβάνουν εμφυτεύματα και την προσθήκη οστικού μοσχεύματος.

Οι ψηφιακές ακτινογραφίες εμφανίζονται εύκολα και γρήγορα, και η δόση της ακτινοβόλησης είναι μικρότερη.


Οι ακτινογραφίες είναι ασφαλείς διότι τα μηχανήματα είναι πλέον ψηφιακά και τελευταίας τεχνολογίας και ρυθμίζεται η ακτινοβόληση ανάλογα με τον ασθενή.


Στα παιδιά λαμβάνονται ακτινογραφίες μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο. Στις εγκύους αποφεύγεται η λήψη ακτινογραφιών. Αν είναι απαραίτητη η ακτινογραφία, λαμβάνεται ψηφιακά στις οποίες είναι χαμηλός ο βαθμός ακτινοβολίας που εκπέμπεται.


Προτού βγάλετε μια ακτινογραφία να ενημερώνετε τον οδοντίατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.


Κείμενα - Άρθρα
Ακολουθήστε μας
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square