Σφραγίσματα


Τι είναι το σφράγισμα;

Το σφράγισμα χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του σώματος ενός δοντιού που έχει καταστραφεί από τερηδόνα.


Γιατί πρέπει να σφραγίζω τα δόντια μου;

Με το σφράγισμα εμποδίζονται τα βακτηρίδια να δράσουν μέσα στο δόντι και να το καταστρέψουν ακόμη περισσότερο.


Πώς θα καταλάβω ότι χρειάζεται να σφραγίσω τα δόντια μου;

Το αν ένα δόντι χρειάζεται σφράγισμα διαπιστώνεται μόνο από τον οδοντίατρο ο οποίος ελέγχει όλες τις επιφάνειες των δοντιών και εντοπίζει τις πιθανές φθορές από την τερηδόνα. Εξετάζει τα φθαρμένα σημεία με ειδικά εργαλεία και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως κρίνει απαραίτητες και τις ακτινογραφίες. Η αγωγή που θα επιλέξει εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης που έχει προκαλέσει η τερηδόνα.


Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Αρχικά αφαιρείται από το δόντι το κατεστραμμένο τμήμα, έπειτα καθαρίζεται η περιοχή και τέλος η κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί γεμίζει με ένα από τα υλικά με τα οποία γίνονται τα σφραγίσματα. Μεταξύ διαφόρων υλικών που χρησιμοποιούνται για τα σφραγίσματα, περιλαμβάνονται ο χρυσός, η πορσελάνη, η συνθετική ρητίνη και ένα αμάλγαμα από μόλυβδο, χαλκό, κασσίτερο και κάποιες φορές ψευδάργυρο.


Ποια είναι τα Καλύτερα Σφραγίσματα;

Εξαρτάται από την έκταση της τερηδόνας, από ενδεχόμενη αλλεργία σας σε ορισμένα υλικά, από το τμήμα της οδοντοστοιχίας στο οποίο θα γίνει το σφράγισμα και από το κόστος. Κάθε υλικό έχει ιδιαίτερες ιδιότητες και προορισμούς:

  • Σφραγίσματα αμαλγάματος: είναι πολύ ανθεκτικά στη φθορά και πιο οικονομικά αλλά το σκούρο χρώμα τους τα κάνει αντιαισθητικά.

  • Σφραγίσματα Συνθετικών Ρητινών: προσαρμόζονται στο χρώμα των δοντιών. Οι ρητίνες αφού αναμιχθούν, τοποθετούνται απευθείας μέσα στην κοιλότητα και εκεί στερεοποιούνται. Συνήθως αντέχουν από 3 έως 10 χρόνια.

  • Σφραγίσματα Πορσελάνης: ονομάζονται ένθετα ή επέθετα, προσαρμόζονται στο χρώμα των δοντιών και αντιστέκονται στις χρώσεις. Χρησιμοποιούνται για εκτεταμένα σφραγίσματα ή για αναπλάσεις τμήματος του δοντιού.

Σε περιπτώσεις που η τερηδόνα ή κάποιο κάταγμα έχουν καταστρέψει μεγάλο τμήμα του δοντιού, τότε πρέπει να ακολουθηθεί άλλου είδους θεραπεία.Κείμενα - Άρθρα
Ακολουθήστε μας
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square