Στρες και Επιπτώσεις στη στοματική υγιεινήΤο στρες αυξάνει την υιοθέτηση αρνητικών συνηθειών που μπορεί να επηρεάσουν τη στοματική υγεία, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, όπως υπογραμμίζει ο David Cochran, DDS, PhD, Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας.


Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες προκαλεί έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας οδηγούν στην εμφάνιση περιοδοντίτιδας.


Το στρες μπορεί να επηρεάσει τη στοματική υγεία, προκαλώντας τα ακόλουθα προβλήματα:

1. Ανάπτυξη στοματικών ελκών που αναπτύσσονται μέσα στο στόμα εξαιτίας ιών, βακτηρίων ή ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Σύνδρομο Κροταφογναθικής Άρθρωσης/Βρουξισμός - δηλαδή το ασυνείδητο τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας ή του ύπνου.

3. Ξηροστομία - το στρες επηρεάζει την έκκριση σάλιου στο στόμα.

4. Νόσοι των ούλων – έρευνες αναφέρουν ότι το στρες επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να τηρούν τους κανόνες στοματικής υγιεινής στο σπίτι.


Αυτά είναι ορισμένα από τα προβλήματα στοματικής υγείας που μπορεί να προκαλέσει το στρες.

Συμβουλευθείτε τον οδοντίατρό σας αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω προβλήματα. Καταπολεμήσετε το στρες με καλή διατροφή, επαρκείς ώρες βραδινού ύπνου και άσκηση για να μειώσετε το άγχος και την ένταση.


Κείμενα - Άρθρα