Ανατομία του δοντιούΑδαμαντίνη

Είναι η σκληρή εξωτερική επιφάνεια του δοντιού. Πρόκειται για την πιο σκληρή ουσία του ανθρωπίνου σώματος και είναι ανθεκτική στη μάσηση. Δίνει στο δόντι το λευκό του χρώμα και έχει πάχος 1-2 χιλιοστά.

Οδοντίνη Είναι το σκληρό παχύ στρώμα ακριβώς κάτω από την αδαμαντίνη και αποτελεί το κύριο μέρος του δοντιού. Έχει πολλά μικροσκοπικά σωληνάρια που περιέχουν νεύρα. Σε αυτά τα νεύρα οφείλεται το ότι τα δόντια μπορούν να ξεχωρίσουν τη διάφορα μεταξύ ζεστού και κρύου.

Πολφός Είναι ένας ζωντανός ιστός που βρίσκεται στο κέντρο του δοντιού. Είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο βρίσκονται πολλά νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία κυκλοφορεί αίμα και έτσι το δόντι διατηρείται ζωντανό και υγιές.

Ακρορρίζιο Αυτό είναι το άκρο της ρίζας και από εκεί περνάνε τα νεύρα και τα αγγεία μέσα στον πολφό. Στο σημείο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή, όταν το δόντι τραυματιστεί από διάφορα αιτία (τερηδόνα, τραύμα κλπ). Η φλεγμονή αυτή ονομάζεται απόστημα.

Αύλακες Ονομάζονται και σχισμές. Είναι αύλακες σχήματος V στη μασητική επιφάνεια των πίσω δοντιών που βοηθάνε στη μάσηση των τροφών.

Οστό Οι ρίζες των δοντιών είναι στερεωμένες στο οστό της γνάθου με τη βοήθεια συνδετικών ιστών δια μέσου του περιοδοντίου.


Κείμενα - Άρθρα
Ακολουθήστε μας
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square