Εμφυτεύματα


Τα εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες κατασκευασμένες από καθαρό τιτάνιο οι οποίες τοποθετούνται μέσω χειρουργικής επέμβασης κάτω από το επίπεδο των ούλων. Έχουν το σχήμα βίδας και αρχικά βιδώνονται στο οστό. Πάνω σε αυτές στερεώνονται τα τεχνητά δόντια, οι λεγόμενες στεφάνες.


Με τα εμφυτεύματα αντικαθίστανται ένα, περισσότερα ή όλα τα δόντια στο στόμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποστήριξη για ένα δόντι, για τις σταθερές γέφυρες, για τη μερική ή ολική οδοντοστοιχία.


Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πολύ επιτυχής τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών, λόγω της ενσωμάτωσής τους στα οστά. Η συγκράτηση των εμφυτευμάτων επιτυγχάνεται γιατί το οστό του σαγονιού αναγνωρίζει το εμφύτευμα σαν οστό και δένει μαζί του χημικά όπως ακριβώς δένουν μεταξύ τους κομμάτια από ένα σπασμένο χέρι. Αυτό οφείλεται στο ότι το τιτάνιο το αναγνωρίζει ο οργανισμός σαν δικό του υλικό.


Τα εμφυτεύματα προστατεύουν την οστέινη μάζα, μεταφέρουν την πίεση από τη μάσηση στη γνάθο και έτσι συμβάλλουν στη διατήρηση του σχήματος του προσώπου.


Η διαδικασία της εμφύτευσης ενός δοντιού είναι αρκετά απλή.

  • Αρχικά μέσω ακτινοδιάγνωσης διαπιστώνεται εάν υπάρχει αρκετός χώρος για τα εμφυτεύματα, αν το οστό είναι αρκετά ισχυρό, και αν χρειάζεται να συμπληρωθεί νέο οστό στο σημείο που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα. Είναι απαραίτητη η ακτινολογική εξέταση για να αποφασιστεί το ακριβές σημείο τοποθέτησης της σφήνας τιτανίου.

  • Η χειρουργική διαδικασία για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται κάτω από ένα πλήρες αποστειρωμένο περιβάλλον με απουσία μικροβίων. Χρησιμοποιείται συνηθισμένη τοπική αναισθησία μερικές φορές ελαφρότερη από αυτήν που απαιτείται για μια απονεύρωση.

  • Πριν τοποθετηθούν οι τελικές κορώνες, κατασκευάζονται προσωρινές κορώνες.

  • Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία, τοποθετείται μια σφήνα τιτανίου, από 11 έως 18 χιλιοστά, στην οπή η οποία γίνεται στη γνάθο. Μετά την τοποθέτηση της σφήνας πρέπει το ούλο να ραφτεί επειδή χρειάζεται ο αναγκαίος χρόνος για σταθεροποίηση του στελέχους τιτανίου. Στη θέση που θα τεθεί το τεχνητό δόντι πάνω στο εμφύτευμα, τοποθετείται η τελική προστατευτική κορώνα, ώστε να μην ασκείται πίεση πάνω στο εμφύτευμα κατά τη διάρκεια της μάσησης.

Ο χρόνος που απαιτείται για την τοποθέτηση εμφυτεύματος για ένα μόνο δόντι, χωρίς πρόσθεση οστού, διαρκεί 20 εώς 40 λεπτά.

Τις πρώτες ημέρες μπορεί να υπάρχει πρήξιμο και μώλωπες στα ούλα. Την ημέρα της επέμβασης οι ασθενείς λαμβάνουν αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Για τη μείωση του πρηξίματος χρησιμοποιούνται επιθέματα πάγου τις πρώτες 24 ώρες. Συνήθως δίνονται αντιβιοτικά για να αποτραπεί πιθανή μόλυνση μετά την επέμβαση. Η βελτίωση είναι γρήγορη.


Τα εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για όλους;


Τα εμφυτεύματα είναι μια καλή επιλογή για αντικατάσταση των χαμένων δοντιών σε όλους τους ενήλικες ασθενείς, των οποίων η υγεία βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Η γνάθος θα πρέπει να έχει αρκετή πυκνότητα για την αποδοχή του εμφυτεύματος. Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν ασθένειες (όπως ανεξέλεγκτος διαβήτης), που θα εμποδίσουν την ανάρρωση μετά την επέμβαση.

Πριν τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα ο οδοντίατρος και ο γναθοχειρουργός προβαίνουν σε πλήρη εξέταση του στόματος. Η περιοδοντίτιδα (ουλίτιδα) θεωρείται απαγορευτική για την εμφύτευση, επειδή οποιαδήποτε φλεγμονή στο στόμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Η άνω γνάθος είναι "μαλακή" και τα εμφυτεύματα μπορούν μερικές φορές να πέφτουν από τη θέση τους. Η κάτω γνάθος είναι πολύ πιο σταθερή.

Οι κίνδυνοι και οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις, μετά την εμφύτευση σφήνας από τιτάνιο, συνήθως εμφανίζονται κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση.


Θα πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε στερεές τροφές, να τρώτε μόνο σούπες και χυλούς, ώστε τα εμφυτεύματα να επουλωθούν ανεμπόδιστα.


Η φροντίδα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ακριβώς η ίδια που γίνεται και για τα φυσικά δόντια.


Κείμενα - Άρθρα
Ακολουθήστε μας
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square