Ξηροστομία


Η ξηροστομία, είναι η κατάσταση όπου δεν υπάρχει αρκετό σάλιο για να κρατηθεί το στόμα υγρό. Η ξηροστομία μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε περιστασιακά, για παράδειγμα, όταν είμαστε νευρικοί ή αγχωμένοι. Ωστόσο, όταν αυτή επιμένει, μπορεί να κάνει το μάσημα, την κατάποση άκομη και την ομιλία πολύ δύσκολη. Το στεγνό στόμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για τερηδόνα, γιατί το σάλιο βοηθά να κρατήσει τα επιβλαβή μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα και άλλες λοιμώξεις του στόματος υπό έλεγχο.


Η ξηροστομία εμφανίζεται όταν οι σιελογόνοι αδένες, που πάραγουν το σάλιο, δε λειτουργούν σωστά. Πολλά over-the-counter και συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και ασθένειες όπως ο διαβήτης, η νόσος του Πάρκινσον και το σύνδρομο Sjogren, μπορεί να επηρεάσουν τις σιελογόνους αδένες. Άλλες αιτίες της ξηροστομίας είναι ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο και βλάβες στο νευρικό σύστημα των αδένων.


Ανάλογα με την αιτία της ξηροστομίας, ο οδοντίατρός σαs μπορεί να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Μπορείτε επίσης να πάρετε self-care μέτρα τα οποία βοηθούν-διευκολύνουν την καταπολέμηση της ξηροστομίας, όπως το να πίνουμε άφθονο νερό, το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη, και η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ.


Η καλή στοματική φροντίδα στο σπίτι και οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις θα βοηθήσουν στο να κρατήσετε το στόμα σας υγιές.

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο ή το γιατρό σας για να μάθετε γιατί το στόμα σας είναι ξηρό.


Κείμενα - Άρθρα
Ακολουθήστε μας
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square