Διάβρωση του σμάλτου. Τι πρέπει να γνωρίζετε


Τα δόντια μπορεί να φαίνονται υγιή αλλά ένας οδοντιατρικός φακός μπορεί να αποκαλύψει την εύθραυστη και διαφανή επιφάνειά τους.


Τι είναι η διάβρωση του σμάλτου;

Η διάβρωση του σμάλτου είναι το φαινόμενο της λέπτυνσης και σταδιακής απώλειας της επιφάνειας του σμάλτου. Αν δεν κάνετε κάτι γι αυτό ίσως να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα μελλοντικά. Ένα πρώτο σημάδι είναι κάποια ευαισθησία των δοντιών στα ζεστά, κρύα ή γλυκά φαγητά και ποτά.


Πώς το απέκτησα;

Πιθανότατα είναι αποτέλεσμα της καθημερινής κατανάλωσης τροφών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα π.χ χυμοί φρούτων, ανθρακούχα αναψυκτικά, φρούτα και κρασί. Όταν τα δόντια σας έρθουν σε επαφή με αυτά τα οξέα, η επιφάνεια του σμάλτου μαλακώνει και γίνεται πιο ευάλωτη στο βούρτσισμα.


Τι μπορώ να κάνω;

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας ώστε να σας δώσει την καλύτερη συμβουλή. Μπορεί να σας πει να προσέχετε όταν καταναλώνετε συγκεκριμένες κατηγορίες φαγητών και ποτών. Για παράδειγμα, μη μασάτε τα φρούτα κρατώντας τα πολύ ώρα στο στόμα σας. Χρησιμοποιείτε καλαμάκι όταν πίνετε ποτά με οξέα ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα δόντια σας. Περιμένετε τουλάχιστον μια ώρα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας αν έχετε καταναλώσει κάτι όξινο.


Μπορεί κάτι απλό μια οδοντόκρεμα να βοηθήσει;

Είναι σημαντικό να αρχίσετε να προστατεύετε το σμάλτο των δοντιών σας από τώρα γιατί η απώλειά του είναι μη αναστρέψιμη.

Κείμενα - Άρθρα
Ακολουθήστε μας
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square