Ουλίτιδα


Ο έλεγχος της μικροβιακής πλάκας στην επιφάνεια των δοντιών είναι καθοριστικός για την υγεία των περιοδοντικών ιστών. Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων και ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου.


Οφείλεται στη συσσώρευση της οδοντικής πλάκας στην επιφάνεια των δοντιών, και ειδικά στις περιοχές όπου το ούλο συνδέεται με την επιφάνεια του δοντιού. Η δράση των μικροβίων της οδοντικής πλάκας προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση, με αποτέλεσμα τα ούλα να γίνονται ερυθρά και οιδηματώδη, και επιπλέον να ματώνουν κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Με τη συσσώρευση ολοένα και μεγαλύτερης ποσότητας πλάκας και τη μετατροπή της σε τρυγία ή πέτρα (ενασβεστιωμένη πλάκα που δημιουργείται από τη δράση των αλάτων του σίελου) τα ούλα χάνουν σταδιακά την πρόσφυσή τους στα δόντια και το βάθος της ουλοδοντικής σχισμής αυξάνεται. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μέχρι αυτό το σημείο η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Εφόσον δεν ακολουθήσει θεραπεία, το βάθος της ουλοδοντικής σχισμής αυξάνεται πέραν ενός φυσιολογικού ορίου και αυτή μετατρέπεται σε περιοδοντικό θύλακο.

Η θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και πέτρας από τα δόντια αφενός μέσω της εκμάθησης σωστών τεχνικών στοματικής υγιεινής (σωστή τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών και χρήσης οδοντικού νήματος) και αφετέρου μέσω της χρήσης υπερήχων και ξέστρων. Τέλος, είναι απαραίτητος ο εξαμηνιαίος οδοντιατρικός έλεγχος.


Κείμενα - Άρθρα
Ακολουθήστε μας
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square